Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Γ. Η εξερεύνηση του Εαυτού


Γ ιούνγκ Καρλ.

Η εξερεύνηση του Εαυτού!

Η Περσόνα όπως αποδεικνύει το όνομα, είναι ένα προσωπείο της συλλογικής ψυχής, ένα προσωπείο που θεωρεί πως εξατομικεύτηκε, με συνέπεια να πείθει τον εαυτό του και του άλλους ότι έχει ατομικότητα, ενώ στην πραγματικότητα όλη η υπόθεση δεν είναι παρά ένα κομμάτι πρόζας, όπου υποβολέας είναι η συλλογική ψυχή.

Η περσόνα είναι ένας συμβιβασμός για την συμπεριφορά του ατόμου.
έχει όνομα, τιτλοφορείται, ασχολείται με κάτι.
Μέχρι ενός ορίου όλα αυτά είναι τελείως αληθινά.
Σε σχέση 'ομως με την προσωπικότητα του ατόμου αποτελούν μια δευτερεύουσα αλήθεια, που αποβαίνει σε ένα είδος συμβιβασμού, όπου οι γνώμες των άλλων, υπολογίζονται συχνά περισσότερο από τις ατομικές.

Η Περσόνα είναι ήδη γνωστή και παρά την ταύτιση της εγωιστικής συνείδησης μαζί της, ο ασυνείδητος εαυτός, η ιδιαίτερη ατομικότητα, εξακολουθεί να υπάρχει και να μπορεί να παρατηρηθεί τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.
….
Η έλλειψη αντίστασης στην επίδραση της Περσόνα, υποδεικνύει μια αντίστοιχη
εσωτερική αδυναμία, όσον αφορά την επιρροή του ασυνείδητου, συναισθήματα και διαθέσεις, ανησυχία και ακόμη μια θηλυπρεπή μορφή σεξουαλικότητας εμφανίζονται διαρκώς στο προσκήνιο ( που μερικές φορές καταλήγει σε ανικανότητα).

Η Περσόνα, η ιδεατή εικόνα του άντρα με την οποία ταυτιζεται και η οποια ανταποκρίνεται θεωρητικά στην ύπαρξη του, αντισταθμίζεται εσωτερικά από την « θηλυπρεπή «αδυναμία.

Όταν το άτομο υποκρίνεται στον περίγυρο του τον «σκληρό άντρα» στο εσωτερικό της Άνιμας του, γινεται παθητικός,
γιατί αυτό που αντιτίθεται στη Περσόνα είναι ...η Άνιμα.

Πόσο σφιχτά φορέσαμε σήμερα την "μάσκα" μας;

Κάρλος Λεόν
21ος Αιών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί δεν γίνεσαι η αλλαγή... που θέλεις να δεις στον κόσμο;